Søby Brunkulsmuseum – 55 minutter fra Adventure Park Ferielejligheder

Søby Brunkulsmuseum: Kom tilbage til krigstiden

Dette interessante museum, der åbnede tilbage i 1977, giver et interessant indblik i, hvordan arbejdslivet og dagligdagen var for de i alt 10.000 arbejdere, der fra 1940 – 1970 sled sig igennem det hårde arbejde, det var at arbejde med brunkul. Arbejderne tog til Søby og bosatte sig i egne skure, træhuse og en enkelt person boede endda i et medbragt klædeskab.


Foto: Naturstyrelsen 

Se autentiske boliger og maskiner

Museet står på åbent land, og her kan du opleve mange spændende ting. Museet har nemlig samlet en del af de efterladte maskiner og redskaber, som arbejderne brugte.

Du kan også se tre autentiske boliger fra 1941, 1947 og 1949, som giver dig et interessant og retvisende billede af, hvordan arbejderne boede i tiden. Er du interesseret i historie, så er dette uden tvivl stedet for dig, hvor du også kan se en købmandsbutik fra 1941 og en urørt smedje fra 1970.  

Farligt arbejde med dødsfald til følge

Mange eventyrlystne mennesker drog afsted mod Søby Brunkulslejer for at tjene penge ved det hårde arbejde. De første ti år foregik brydningen af kullene mere eller mindre kun med håndkraft for at give job til mange og sikre, at kullene kom op i så store stykker som muligt.

Arbejdet var dog meget farligt, og mange blev levende begravet, når sandet skred i de åbne udgravninger, ligesom der også skete ulykker i forbindelse med materiel, højspænding og brændstof.

I Mindelunden kan du derfor finde mindesten over arbejdere fra sognene Søby, Fasterholt og Brande, der mistede livet i lejerne. Anlægget ligger meget smukt på museets område

Søndervig

Besøg den gamle badeby med populære sandstrande og livligt byliv om sommeren.

Ringkøbing Fjord

Nyd udsigten over den store vestjysk fjord med naturskønne omgivelser og rigt dyreliv.

Sandskulpturfestival

Se internationale kunstneres fantastiske sandskulpturer, der pryder stranden i Søndervig.

Hvide Sande

Shopping, frisk fisk og masser af vandoplevelser. Du kan nemt få en feriedag til at gå i Hvide Sande.

Bork Vikingehavn

Få en levende oplevelse af vikingetiden for hele familien på Bork Vikingehavn.

Seaside safari

Oplev vestkysten fra vandsiden. Ombord på båden fortæller en guide om det, du ser.